Friday, February 11, 2011

Chocolate Mousse



Tadi lps kerja aku saje la singgah UO yang dkt2 dengan Petaling Street tu. Niat dihati mulanya nak cari emulsifier, sbb plan asal esok nk buat Steamed Brownies Layer Cake. Tp tak jumpa emulsifier, jumpa gelatin pula. So, grab je la. Trus terfikir nk buat chocolate mousse ni since whipped cream pun ada lagi dlm fridge.

For this batch aku guna Tudor Gold 55% cocoa. So mmg nyummeh sangat. Ingat nnt next time nk try dgn Lindt plak. Pasti menjilat siku!! hehehe.


Chocolate Mousse (aku lupa dah mane dpt resepi ni. Kira halal ya tuan punya!!~)

Ingredient
140g cooking chocolate (aku guna Tudor Gold 55%)
1tbsp gelatine
100ml water
2 egg white
200g whipping cream
40g sugar

Method
-Larutkan gelatine dlm air. Biarkan dlm 5 minit.
-Cairkan cooking chocolate using double boiler method. Bila dah cair, campurkan adunan gelatine td dan kacau. Biarkan sejuk.
-Whipped egg white sampai foamy. Masukkan gula dan whipped sampai dpt stiff peak. Set aside.
-Whipped whipped cream sampai kembang (kembang ke terms die ek? ekekeke..)
-Masukkan whipped cream dlm chocolate td. Kacau sebati. Then masukkan adunan egg white dan kacau sampai semua sebati.
-Masukkan dalam bekas. Simpan dlm fridge for at least 2 jam. Then dah boleh makan. :D
-Kalau suka, boleh la dust cocoa powder before serving. Or kalau nk serve dengan whipped cream pon masyukkk..


Sonang baitu. Mari lah kite try yok!!


No comments: