Lately ni my love for baking/cooking tiba2 mai balik. hehehe. Almost every week ade je cooking/baking project.
Mula2 plan nk guna resepi lama peninggalan arwah nenek, tp browse blog Rima nampak resepi kek suji, so saja la nk give it a try. Mmg sgt best, lembut gebu. Manis pun just nice. Mmg worth to keep recepi ni.
Bahan2
250g butter
250g castor sugar (me taruk 225g)
125g self-raising flour (me pakai all purpose flour+1tsp baking powder)
1tsp baking powder
125g tepung suji
50g serbuk badam
1/3cup susu isian sejat (evaporated milk)
1tsp esen vanilla
1tsp buttercream essence atau rose essence (me tak taruk sbb xde. Rima guna cranberry extract)
5eggs plus 1 yolk. asingkan semua whites and yolks.
Cara2nya
1. Panaskan oven 150c.
2. Satukan tepung, tepung suji, serbuk badam dan baking powder dalam satu bekas. Kacau dan set aside.
3. Pukul butter and sugar sampai kembang. Masukkan yolk satu demi satu. Then masukkan susu, esen vanilla dan esen buttercream/rose (jika ada)
4. Dlm bowl lain, pukul egg whites sampai kembang and stiff.
5. Fold campuran tepung2 tadi dlm adunan cream (butter+sugar+yolk+susu+essences).
6. Then masukkan pulak egg whites yang dah stiff dlm adunan tadi dan fold gently sampai sebati (bab ni yang suruh mak fold sampai siap. haha)
7. Masuk loyang bakat yang sesuai (me guna loyang 8X8 kot, lupa plak size die. haha). Bakar dalam suhu 150c selama 50-60minit atau sampai skewer cucuk kat tengah dikeluarkan bersih (our cake baked in 40mins).
No comments:
Post a Comment